Tips en advies

Badtijd!

Wat heb je nodig bij het geven van een badje?

Jouw kleine oogappel in bad steken is altijd fijn, hij/zij komt heerlijk tot rust en het versterkt de band tussen jullie tweetjes. Tijdens dit heerlijke moment is het belangrijk dat jouw kleintje met de juiste producten wordt gewassen en verzorgd. Een badje begint met de badolie of badcrème van Galenco. Deze badolie of badcrème reinigen en verzorgen de huid.  De badolie vormt een soort van fijne melk in het badwater en de badcrème zorgt voor een aangenaam schuimeffect.

Een volgende stap is het gebruik van de 2 in 1 waslotion of shampoo van Galenco. Beide producten zijn heel mild, prikken niet in de oogjes en maken het haar makkelijk doorkambaar.

Is het nodig om je baby elke dag een badje te geven?

Het is belangrijk om jouw kleine spuit elke dag te reinigen. Dit kan zijn door een volledig badje te geven, maar dit hoeft niet. Gebruik bij voorkeur water en gebruik geen klassieke zeep of agressief badschuim. Heeft je kindje last van een atopische huid? Beperk het baden van jouw kleintje dan tot 2 keer per week.

Op welk moment geef je je baby het best een badje?

Een bad nemen werkt ontspannend, zo is het bijvoorbeeld een goed idee om jouw kleintje net voor het slapen gaan een badje te geven. Het warme water zorgt ervoor dat je baby beter slaapt ’s nachts. Na de maaltijd wacht je best nog eventjes om een badje te geven.

Wat is de juiste temperatuur en diepte voor het badwater?

36/37° C is ideaal, check de temperatuur met een badthermometer of met je elleboog. Te warm badwater lokt jeuk uit. Voor baby’s onder de zes maanden is zo’n 13 centimeter genoeg, de schoudertjes moeten onder water zitten. Voor een ouder kindje mag het badwater tot hoogstens aan de taille komen.

Hoe hou je je baby vast in bad?

Is jouw kleintje helemaal ontspannen? Laat het rustig verder relaxen terwijl je het hoofdje en nekje met je hand of onderarm ondersteunt. Je kan je baby het best vasthouden onder de oksels, zo kan hij zeker niet wegglijden. Belangrijk: een badje geven is een duobaan, laat jouw kleine lieverd nooit alleen in het water.

Hoe lang mag je baby in bad?

Laat je baby niet te lang in het water (max. 5 minuutjes), zo droogt de huid minder uit.

Hoe dikwijls moet je het hoofdje van je baby wassen?

Je zou het bijna vergeten maar ook een baby zweet en dat kan zorgen voor korstjes op zijn hoofdje. Het is dus goed om het hoofdje van je baby een paar keer per week te wassen ook al heeft je baby niet veel haar. Vanaf de leeftijd van 4 tot 5 weken kan je hiervoor een shampoo gebruiken die natuurlijk niet in de oogjes prikt.

Het gezichtje van je baby was je liever niet in bad, maar maak je schoon met een vochtig washandje zonder zeep of met een zacht reinigingswater.

Haartjes wassen, hoe doe je dat?

Maak het hoofdje nat met een washandje en masseer daarna de milde babyshampoo zachtjes in, je hebt maar een heel klein beetje nodig. Leg een washandje op het voorhoofdje. Zo voorkom je dat er water en schuim op het gezichtje komen.

Spoel het schuim weg door met je hand beetje bij beetje water te scheppen over het hoofdje, of gebruik een kannetje of een bekertje als je dat handiger vindt.

Waar let je op als je je baby afdroogt?

Uit bad? Droog je kleintje af met een knuffelzachte badhanddoek en wrijf niet, maar dep. Begin bij het afdrogen altijd met het hoofdje, daar verliest je kind het meeste warmte. Geef extra aandacht aan de huidplooitjes van je baby.

5 tips voor meer spetterpret

  • Be prepared
    Voor je jouw kleintje een badje geeft, moet je ervoor  zorgen dat alles klaar ligt (handdoek, badolie, kleertjes, luier, speeltje…) zodat je alles bij de hand hebt.

  • Check: 36/37°C
    Heb je met jouw elleboog of badthermometer de temperatuur van het water gecheckt? Nu kan jouw kleintje genieten in het heerlijke water!

  • Dobber-tijd
    Neem tijd voor jouw kleine spruit zijn/haar bad momentje. Als jij ontspannen bent, zal jouw kleine lieveling dit ook zijn!

  • Elke dag?
    Elke dag in bad gaan hoeft zeker niet, maar als jouw kleintje er lekker ontspannen van wordt, waarom niet? Let wel op dat je iedere keer badolie gebruikt, zo blijft het beschermende vetfilmpje op de babyhuid intact.
  • Helemaal safe
    Het is belangrijk dat jouw baby een veilig gevoel heeft in bad. Dit kan je doen door zachte gebaren te maken. Als hij/zij een onaangename ervaring heeft, zal hij/zij het  bad altijd associëren met een onveilig gevoel.

Baby’s verzorgingsmomentje

Zo begin je aan de verzorging van je baby.

Afgedroogd en wel? Was je handen altijd vóór je jouw kleine spruit zijn of haar huidje verzorgt. Het voelt aangenamer voor je baby om de producten en je handen eerst op te warmen als ze koud zijn.

Zo maak je verzorgen extra leuk

Een speelmoment inlassen bij het verzorgingsmoment is een goed idee. Hou daarom baby's favoriete knuffel binnen handbereik tijdens de verzorging. Zorg ervoor dat de huid van jouw lieve spruit proper en droog is vooraleer je verzorgende producten aanbrengt. Vervolgens masseer je de crèmes zachtjes in de huid.  Dit maakt het verzorgingsmoment extra leuk, het is het ideale moment om jouw lieveling te knuffelen, te verwennen en tot rust te brengen.

Baby’s oortjes verzorgen

  • Hoe dikwijls moet je de oortjes van je baby schoonmaken?
    Het is helemaal niet nodig om ze elke dag schoon te maken. Oorsmeer heeft een zuiverende functie en verwijdert vuil uit de gehoorgangen. Als je de gehoorgangen schoonmaakt, verhoog je het risico op infecties.
  • Oortjes verzorgen, hoe doe je dat?
    Gebruik nooit of te nimmer oorstokjes voor volwassenen, ze kunnen onherstelbare schade veroorzaken. De oren mag je alleen aan de buiten- en de binnenkant van de oorschelp schoonmaken met een in olie of water gedrenkt watje. Ook als er vrij veel oorsmeer te zien is, moet je dat gewoon laten zitten. Oorsmeer geeft namelijk de natuurlijke bescherming aan het trommelvlies.

  • Wat als mijn baby aan zijn oortjes trekt?
    Trekken aan de oren wijst niet noodzakelijk op een ontsteking. Het kan een vorm zijn van aangeleerd gedrag. Als jouw kleine lieveling al vaker een oorontsteking heeft gehad, trekken ze vaker aan hun oortjes telkens als ze een beetje chagrijnig zijn. Ze weten dan dat mama zal reageren op hun gedrag. Ze trekken ook vaker aan hun oortjes wanneer ze een verkoudheid hebben. Als je baby geen koorts heeft en goed blijft eten is er geen probleem.

Baby’s neusje verzorgen

Het neusje verzorgen, hoe doe je dat? Het neusje kan je het best schoonmaken met zeewater of fysiologisch serum. Daarmee kan je de korstjes in de neus verwijderen. Je baby “snuit” zijn neus zelf door af en toe te niezen. Gebruik vooral geen wattenstaafje.

Bij een verkoudheid kan je het neusje spoelen met een Baby Spray of Unidoses. Je kan een neusreiniger gebruiken die het overtollige slijm verwijdert en het ademen door de neus makkelijker maakt, meer info op: Physiomer.com Wordt het slijm groenig en dikker, raadpleeg dan zeker een dokter.

Baby’s oogjes verzorgen

  • Hoe dikwijls moet je de oogjes van je baby schoonmaken?
    Het is niet nodig dit elke dag te doen. Als je merkt dat de wimpertjes aan elkaar kleven of als er vochtafscheiding is kan je de oogjes schoonmaken

  • De oogjes verzorgen, hoe doe je dat?
    Soms zijn de oogjes wat ontstoken, vaak als je baby verkouden is. Reinig ze met een watje of steriel gaasje met wat fysiologisch water. Gebruik voor elk oog een nieuw gaasje. Masseer lichtjes aan de binnenkant van het oogje. Dit opent het traankanaal en verwijdert het vuil Veeg van de buitenste ooghoek naar de binnenste, richting neusje. Wordt de afscheiding dikker en groenig, dan moet je een dokter raadplegen.

Baby’s naveltje verzorgen

  • Navelstompje? Naveltje? Hoe zit dat nu precies?
    De eerste paar dagen moet de navelklem die de navelstreng bij de navel dichthoudt blijven zitten. De navelstomp valt meestal binnen de 15 dagen na de geboorte af. De navel is het litteken dat overblijft.

  • Het naveltje verzorgen, hoe doe je dat?
    Hou het navelstompje zo droog mogelijk. Een paar druppels water kan uiteraard geen kwaad. Wanneer je je baby in bad wilt doen, zorg er dan voor dat het water niet te hoog komt. Maak het naveltje na het badje even schoon met een watje met steriel water. Verzorg de navelstomp minstens 1 x per dag en telkens als hij in contact is gekomen met urine of ontlasting. Plooi de luier om zodat de navelstomp vrij blijft. Ook na het afvallen van het navelstompje is het goed de navel te blijven reinigen.

Baby’s nageltjes verzorgen

  • Waarom de nageltjes van je baby knippen?
    De nageltjes van jouw kindje zijn nog niet zo hard en stevig als die van ons. Het zijn meer een soort vliesjes. Net omdat de nageltjes nog zo broos zijn kunnen ze snel inscheuren als je ze knipt. Maar ze kunnen best al scherp zijn. Door ze te knippen vermijd je dat krabbende vingertjes letsels of infecties veroorzaken. Maar opgelet, nageltjes knippen doe je best pas vanaf een week of 6. Als je baby zich toch al krabt, doe hem dan katoenen handschoentjes aan.

  • De nageltjes knippen, hoe doe je dat?
    Gebruik een speciaal kinderschaartje met ronde punten en ontsmet de schaar voordat je ze gebruikt. Na het bad zijn de nageltjes het zachtst en is jouw kleine spruit ook veel rustiger, ideaal dus om de nageltjes te knippen. Knip zeker niet te kort, om ontstoken nagelriempjes te voorkomen. Liever vaker knippen dan een keer te veel wegknippen. Knip ze ook altijd recht af.

Baby’s geslachtsorgaan verzorgen

  • Waarom het geslachtsorgaan van je baby verzorgen?
    Net als bij de volwassenen is het nodig om extra aandacht te geven aan de huidplooien rond het geslachtsorgaan om infecties te vermijden.
  • Het geslachtsorgaan verzorgen, hoe doe je dat?
    Meisje: enkel wassen met water (zeep hoeft niet). Belangrijk is om telkens naar de anus toe te wrijven bij het wassen. Check ook af en toe of er geen ontlasting is achtergebleven in de vagina. Droog af met een zachte doek en schenk extra aandacht aan de huidplooien.
    Jongen: water en een weinig zeep. Kom zeker nog niet aan de voorhuid van het penisje. Het is nog te vroeg om de voorhuid los te maken. Bovendien vergroot je hierdoor de kans op scheurtjes. Droog af met een zachte doek en schenk extra aandacht aan de huidplooien.

Baby verschonen

Vermijd rode billetjes
Ververs 6 tot 8 keer per dag de luier en breng preventief een luiercrème aan. Dat voorkomt luieruitslag. Wacht niet totdat de billetjes van je baby rood zijn om er zorg voor te dragen. Maak na de luierwissel steeds alle huidplooitjes goed droog.

Baby masseren, hoe doe je dat?

Maak het lekker warm en leg je baby op een zacht oppervlak. Smeer je handen in met massageolie. Zorg er wel voor dat je handen warm zijn. Laat je handen zachtjes over het lijfje van je baby glijden.

Begin bij de beentjes, dan naar zijn buikje, borst, armpjes en eindig bij de rug (ruggengraat nooit masseren). Ga gerust op je gevoel af, babymassage is eigenlijk heel intuïtief, als je zachtjes masseert kan je niks verkeerd doen!

Baby masseren

Melkkorstjes verzorgen

Heeft jouw kleintje last van melkkorstjes? Masseer z’n hoofdhuid dan met de melkkorstjesolie. Die weekt de korstjes in alle zachtheid los, zo zullen ze afvallen zonder dat hij/zij wondjes of irritaties krijgt.

Masseren is Fun!

Wie houdt er nu niet van een massage? Ook jouw kleine spruit geniet ervan om verwend te worden! Het mag al vanaf de geboorte en wordt zelfs aanbevolen vanaf 2 maanden.

Een zachte massage met babyolie of een zachte hydraterende lichaamsmelk is zalig voor je kleintje;  je baby heeft nood aan lichaamscontact en zal helemaal ontspannen.

Babymassage is niet alleen een efficiënte manier om ongemakjes zoals darmkrampen of obstipatie te verminderen, maar echt een manier om contact te maken en te communiceren met je baby.

Baby met droge en gevoelige huid

Wat gebeurt er als de huidbarrière van je baby verstoord is?

Hoe merk je dat je kindje een probleemhuid heeft?

De huid van je kindje jeukt fel, vertoont rode vlekken en droogt heel makkelijk uit. Door grabbelende en krabbende vingertjes wordt de huidbarrière nog meer aangetast.

Vaak manifesteert een atopische huid zich bij kindjes jonger dan 2 jaar ter hoogte van het gezichtje, de hoofdhuid, de plooien in de nek en rond de polsen en handjes. Na je baby's tweede verjaardag vertoont het zich vooral in de elleboog- en knieholtes en op handen en armen.

Een atopische huid vereist aangepaste pediatrische producten.

Extra verzorging

Maak er een gezellige gewoonte van om het huidje van jouw kleine spruit goed te verzorgen.
De huid regelmatig behandelen vermindert de ernst van de symptomen gevoelig.

Extra aandacht voor de juiste kleding

Zweten verergert het eczeem, dus duffel je kleintje niet te warm in. Gebruik geen wasverzachter en spoel de kleertjes altijd goed uit.

Wat met allergenen?

Stel je lieveling zo weinig mogelijk bloot aan allergenen uit de lucht (stuifmeel, dierenharen, veren, stof, huisstofmijt).
Lucht regelmatig de kinderkamer en laat pluchen knuffels niet rondslingeren in bed. Vermijd tapijt in de slaapkamer. Vooral bij kleine kinderen en baby's kunnen de klachten nogal vaag zijn.

Baby in de zon

Het is heel belangrijk om te weten dat je kinderen onder de 3 jaar niet mag blootstellen aan de zon. Zelfs als jouw kleine spruit niet in de directe zon komt, is het verstandig om hem of haar in te smeren met zonnebrand. Vermijd direct zonlicht tussen 11 u en 16 u.

Atopisch eczeem verbetert meestal tijdens de zomermaanden als gevolg van UV-stralen en een hogere luchtvochtigheid. Stel een atopische huid echter niet bloot aan direct zonlicht en bescherm de huid voldoende. Draag een T-shirt, hoedje en zonnebril. Gebruik zonneproducten met een hoge beschermingsfactor (minstens factor 30).